Oost-Cuba

 



Satiago de Cuba

Santiago is waarschijnlijk Cuba's meest Afrikaanse, meest muzikale en de meest hartstochtelijke stad van Cuba. Afgezien van de auto's en enkele moderne gebouwen is de stad weinig veranderd. De hitte en de heuvels dwingen mensen tot een langzaam ritme. Het is een stad waar veel wordt gedanst en gefeest, met name met carnaval. De meeste bezienswaardigheden zijn rondom het Parque Céspedes te vinden. Hier staat de Catedral de la Asunción. Deze kerk is ruim 400 jaar oud en er wordt gezegd dat Diego Velazquez hieronder begraven zou liggen. Tegenover de kerk staat Ayuntamiento. Hier hield Fidel Castro op 1 januari 1959 zijn eerste toespraak aan het Cubaanse volk. Volgens sommigen is de Casa de Diego Velazquez het oudste gebouw van Cuba. In 1516 tot 1530 werd deze residentie gebouwd voor de Spaanse conquistador Diego Velázquez. Vanaf het Balcón de la Velézquez heb je een mooi uitzicht op de pittoreske wijk Tivoli en de haven en baai van Santiago. Natuurlijk heeft ook Santiago een Plaza de la Revolución. Hier staat een groot monument van generaal Maceo. De monumentale begraafplaats Cementerio de Santa Ifigenia werd in 1868 aangelegd en is na de begraafplaats van Havana de belangrijkste van Cuba. Één van de grotere garftomben die vanaf de 20e eeuw zijn gebouwd, is José Martí's achthoekige mausoleum.



Plaza de Dolores met zijn gelijknamig kerk

Het sneeuwwitte Palace van de rum miljonair en dynastische oprichter Emilio Bacardí

Katedraal de Nuestra Señora de la Asunción

Bovenaanzicht van de Katedraal de Nuestra Señora de la Asunción

 Waterput in de Casa de Diego Velazquez

Het Castillo del Morro

Vuurtoren aan de ingang van de baai van Santiago de Cuba


De baai van Santiago de Cuba


Een mooie leguaan op een grafzerk


Het Monument van Antonio Maceo aan het Plaza de la Revolución

De monumentale begraafplaats Cementerio de Santa Ifigenia

Aflossing van de wacht bij José Martí's mausoleum
José Martí's achthoekige mausoleum


Basílica de Nuestra Senora del Cobre

El Cobre ligt op ongeveer twintig kilometer van Santiago de Cuba. Dit stadje is een heel belangrijke bedevaartsplaats: jaarlijks bezoeken duizenden gelovigen het Sanctuario Nacional a Nuestra Senora de la Caridad del Cobre. In deze basiliek wordt het authentieke beeld van de Zwarte Maagd bewaard. La Virgen is dan ook, sinds 1916, de patrones van Cuba. Katholieke Cubanen vieren jaarlijks op 8 september de dag van Nuestra Senora.



                                            Basílica de Nuestra Senora del Cobre

                Binnen aanzicht van de Basílica de Nuestra Senora del Cobre


Eten en drinken in Cuba

Het Cubaanse eten is weinig gevarieerd, nogal vet, rijk aan koolhydraten en niet erg gekruid. De Spanjaarden introduceerden rijst, citrusvruchten en varkens- en rundvlees op het eiland, de Afrikanen brachten van hun geboorteland de broodvrucht mee, en gebruikten de inlandse knolgewassen. Langzamerhand vermengden de twee invloeden zich tot de typisch creoolse keuken zoals die nu nog op het eiland te proeven valt.
Standaard krijg je na het eten een bakje Cubaanse koffie, die van goede kwaliteit is. Ook het lokale bier is goed te drinken. Maar het bekendste drankje van Cuba is natuurlijk de rum. Dat is dan ook het hoofdingrediënt van veel cocktails. De mojito bijvoorbeeld: rum, munt, suiker, limoen en spuitwater. En natuurlijk de Cuba libre (rum met cola).


Een typische Cubaanse bonensoep


Een Cubaanse koffiezet



Een kokosnoot kwekerij



Een plukker van cocosnoten een van de vele soorten vruchten in Cuba

Een cacaoboer met de vrucht en pitten waarvan de cacao gemaakt wordt

Een van de lokale bieren



Baracoa


Baracoa is een stad in het zuidoosten van Cuba in de provincie Guantánamo. Baracoa ligt bijna op het meest oostelijke gedeelte van het eiland Cuba aan de Atlantische Oceaan.
De Toarivier mond bij de stad in de Atlantische Oceaan uit. De tafelberg El Yunque de Baracoa kijkt over de stad uit.
Baracoa is door bergruggen afgesneden van de rest van Cuba en bereikbaar via een enkele weg.
Baracoa is een centrum voor de verwerking en export van producten uit de omliggende regio zoals bananen, kokosnoten en cacao. Ook is Baracoa door zijn lange geschiedenis een belangrijke toeristische trekpleister.Ongeveer op 27 november 1492 landde Christoffel Columbus op de plaats waar nu de haven van de stad Baracoa is.De Cruz de la Parra is nog te bezichtigen in de kathedraal Nuestra Señora de la Asunción




De restoratie van de kathedraal Nuestra Señora de la Asunción in Baracoa

 Houten huizen in de straten van Baracoa

Werken in de straten van Baracoa

Schoolkinderen in uniform

Vrouwen aan het werk, zij vervaardigen popjes voor de souvenir winkels

Het wassen van een paard in de rivier


De Atlantische oceaan met op de achtergrond de bergruggen waarachter zich Baracoa bevindt


Het strand aan de monding van  Toarivier met op de achtergrond de tafelberg van Baracoa

Een van de vele mooie baaien in de streek rond Baracoa




 De tafelberg El Yunque de Baracoa
Varadero
Varadero is de toeristische badplaats van Cuba. Veel toeristen gaan hier op vakantie en maar weinig Cubanen komen hier naartoe. Het schiereiland is maar liefst 19 kilometer lang en een aaneenschakeling van hotels, restaurants, vakantieparken, bars, disco's, winkels, bioscopen en sportcentra. Daarnaast heeft Varadero een prachtig strand met helderblauw water.


Het strand van varadero, de uitloper van orkaan Thomas hangt de lucht

Bootjes binnen halen want met een uitloper van een orkaan weet men maar nooit